Kategorie
Zákaznická linka
tel.: 277 002 217
email: info@wayshop.cz
Rozinky v čokoládě mix
Rozinky v čokoládě mix
kód produktu: WU200044
Rozinky nebo také hrozinky jsou sušené plody révy vinné. První doložené záznamy o konzumaci rozinek jsou přes 4000 let staré. Rozinky byly oblíbenou pochoutkou ve starověké Persii, Mezopotámii, Egyptě, Řecku a Římě.
Dostupnost: skladem
Doprava: do 1-3 dnů
Složení: Rozinky 42%, cukr, rostlinný tuk, kakaová hmota a máslo, *syrovátka, emulgátor : lecitin E322, leštidlo: šelak E904, arabská guma. Kakaová sušina min. 35%
Rozinky mají značnou výživovou hodnotu. Nejvýznamnější nutrientem jsou sacharidy.
Každý produkt může obsahovat stopy po mléku, sóji, skořápkových plodech atd., protože jsou zpracovány v provozech, které se zabývají výrobou různého sortimentu tudíž může dojít k nezáměrné vzájemné kontaminaci.
Na trhu se vyskytují rozinky různých barev (černé, hnědé, červené, žluté, zelené) a velikostí. Prodávají se odrůdy bez peciček i s pecičkami. Obyčejné rozinky s pecičkami jsou označovány jako cibeby. Sultánky jsou rozinky bez jadérek. Známé jsou Korintky – malé rozinky bez peciček, velmi tmavé barvy pěstované v Řecku. Ze Španělska pochází oblíbená odrůda Malaga.
Tradiční způsob výroby rozinek probíhá sušením hroznů na přímém slunci. Dnes se využívá pro dehydrataci plodů vinné révy též účinku horkého vzduchu.Ve finálním stádiu výroby jsou rozinky ošetřeny oxidem siřičitým, který brání oxidaci plodů a předčasné ztrátě barvy. Někteří jedinci jsou však na sulfáty citliví. Nejvíce jsou jejich účinkem ohroženi astmatici. Většinou však lidé nemívají po požití sušeného ovoce žádné zdravotní potíže. Přesto je dobré před konzumací rozinky propláchnout v horké vodě a sulfáty z povrchových vrstev odplavit.