V hruškách se nachází malé množství vitaminu C, E a B, jakož i důležité minerály: draslík, hořčík a železo. Taktéž jsou hrušky dobrým zdrojem stopových prvků: mědi, manganu a v menší míře i zinku. Obsah vitaminu a minerálů je v hruškách jen o málo větší než v jablkách. Hrušky jsou též zásobárnou vlákniny, její obsah je téměř stejný jako u jablek, ale na rozdíl od nich hrušky obsahují větší množství nerozpustné vlákniny bohaté na lignin (který dává dřevu a pšeničným otrubám tvrdost). Rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a nerozpustná má laxativní účinky.
Dále hrušky obsahují organické kyseliny, jejichž množství je nižší než v jablkách, a výrazné množství taninů. Díky těmto dvěma látkám mají hrušky absorpční a protizánětlivé účinky. Navíc hrušky mají diuretické (močopudné), remineralizační a adstringentní (stahující) účinky.
To, že hrušky mají schopnost snižovat krevní tlak, se ví již od středověku. Za tuto vlastnost hrušky vděčí svým diuretickým účinkům a tomu, že neobsahují žádný sodík, který v těle zadržuje vodu, a tak způsobuje hypertenzi.
Země původu: Slovensko
Jednotka: kg